Drip nebo French press, obě metody jsou pozoruhodné

Obě tyto metody jsou pozoruhodné. Káva vařená překapávaným způsobem nebo French pressem může být skvělou alternativou k tradičním metodám vaření. Drip nebo French press, kdysi vyhrazené pro zasvěcené, jsou nyní dostupné a levné a získávají si davy příznivců.

Dripper je vlastně jedna z nejklasičtějších metod přípravy malé černé kávy. V době tlakových a překapávaných kávovarů se k ní občas přistupuje jako k alternativě, ale než tyto přístroje našly svůj domov, byla příprava kávy pomocí překapávače již velmi běžná. A nejde o nic jiného než o charakteristický kornout, do kterého je umístěn filtr a správně namletá, nutně čerstvá káva. Překapávač může být vyroben z různých materiálů – skla, plastu a dokonce i porcelánu. Pokládá se nad nádobu – džbán nebo karafu, do které stéká hotový nálev.

Čím tato metoda vyniká? Káva louhovaná překapávanou metodo má jedinečnou konzistenci – vypadá jako silný černý čaj. Drážkované odkapávače pomáhají zajistit rovnoměrný proud vody, což zase umožňuje kávě „vymáčknout“ plné aroma. Takto připravená káva si zachovává i přirozenou dávku kofeinu.

Jak připravit překapávanou kávu pomocí dripperu?

Káva pomocí dripperu by neměla být namleta příliš jemně. Měla by být čerstvě namletá, nejlépe těsně před vložením do dripperu. Uvnitř vložte filtr a zalijte jej horkou vodou. Díky tomu se filtr přilepí na stěny dripperu a získá správnou teplotu. Přidáme kávu. Jedna porce je cca 20 g na 300 ml vody.

V počáteční fázi vaření kávy zalijeme malým množstvím vody. Nastavte stopky a počkejte půl minuty. Toto je důležitá fáze – mletá zrna se „otevřou“ a uvolní své plné aroma. Po 30 sekundách přidejte zbytek vody – pomalu, krouživými pohyby, aby rovnoměrně pronikla do obsahu filtru.

Vaření kávy pomocí French pressu

French press je charakteristická nádoba s pohyblivým kovovým filtrem, výlevkou, uchem a víčkem. Tento vzhled je těžké si splést s něčím jiným. Umožňuje vám rychle a snadno připravit vaši oblíbenou kávu doma. K vaření touto metodou potřebujete kromě samotného French pressu jen dobrý mlýnek. Čím se vyznačuje takto uvařený? Má výraznou chuť a plnější tělo než překapávané kávy.

Jak připravit kávu ve French pressu?

Stejně jako u překapávače by káva neměla být namleta příliš jemně. Konzistence hrubších zrnek písku – to je rozhodně správný směr. 20-30 g čerstvě namletých fazolí zalijeme horkou vodou. Nejprve malá část a po minutě zbytek. Nechte nálev 3–4 minuty a poté „vymačkejte“ – částečky kávy přiveďte na dno nádoby. A hotovo!