Jak dlouho zůstane mletá káva čerstvá?

Káva zůstane čerstvá několik týdnů, pokud je správně skladována tam, kde se k ní nedostane kyslík, světlo a vlhkost. Mletá káva nevydrží tak dlouho jako celá zrna, která může být i po dvou měsících docela dobrá, pokud se skladuje v neprůhledné, vzduchotěsné nádobě.

Dobré skladování však vše nevyřeší. V roce 1992 nechali vědci ochutnat odborníky vakuově uzavřenou kávu, která byla skladována ve tmě při ideální teplotě. Po devíti měsících to nebylo skvělé. Po 18 měsících to bylo žluklé.

Zde jsou naše tipy, jak prodloužit trvanlivost vaší kávy na maximum.

Celá zrna zůstanou čerstvá déle než mletá káva

Předemletá káva je nejpohodlnější možností vaření doma. Ráno ušetříte čas tím, že jednoduše vytáhnete sáček s připravenou k vaření. Nemusíte investovat do mlýnku na kávu a riskovat, že zrnka namelete nesprávně, což by mohlo narušit chuť vašeho ranního šálku. Předemletá káva má však tendenci mít dopad na chuť a čerstvost, zejména ve srovnání s celými zrny.

Celá kávová zrna si uchovají své aroma a chuť déle než mletá, což vám umožňuje nakupovat a skladovat větší množství a procházení otevřeným sáčkem zrn vám může trvat o něco déle. Celá zrna vyžadují každé ráno krok navíc, ale díky chuti výsledné čerstvé kávy to stojí za to.

Kontrola data na balené kávě

Ať už kupujete celá zrna nebo mletou kávu, je důležité věnovat pozornost datu na obalu. Budete se chtít ujistit, že káva, kterou kupujete, obsahuje datum pražení, které označuje, kdy byla syrová zelená kávová zrna přeměněna do své tmavé a aromatické podoby.

Po upražení kávy (pokud jste si ještě nepražili vlastní kávu , měli byste to zkusit), začne proces zvaný „ odplynění “, při kterém se ze zrn uvolňuje oxid uhličitý. Fazole nejsou připraveny k mletí a vaření po dobu nejméně 24 hodin po upražení a mnozí odborníci se domnívají, že v nejlepším stavu budou až o čtyři dny později. Do té doby stále vylučují oxid uhličitý. Kávová zrna je důležité řádně uzavřít, aby vydržela co nejdéle čerstvá.

Studie z roku 1992 zjistila, že nejintenzivnější aroma kávy pochází pouze ze dvou sloučenin v pražených zrnech: methanthiolu a 2-methylpropanalu. Stejná studie zjistila, že po osmi dnech skladování se methanthiol snížil o 70 procent! Netřeba dodávat, že svádíte těžký boj proti zastaralé kávě.

Co se stane s kávou po namletí?

Jedním z důvodů, proč celá zrnková káva zůstává déle čerstvá, souvisí s procesem odplyňování. Jakmile pražená zrna uvolňují většinu oxidu uhličitého, kyslík proniká dovnitř a interaguje s oleji v zrnech. Tím se spustí proces zvaný oxidace, který rozloží chuť zrn a ovlivní, jak dlouho mletá káva vydrží.

Když je káva namleta na menší kousky, poměr plochy povrchu k objemu pro každý menší kousek se mnohem zvětší a povrchy se také stanou poréznějšími. Tím se urychlí proces odplynění. Oxid uhličitý je rychleji nahrazen kyslíkem, což zase může způsobit, že káva rychleji ztuhne. Předemletá káva prodávaná v obchodě s potravinami má pravděpodobně daleko za obdobím odplyňování, protože zrna byla upražena dlouho předtím, než byla káva namleta, zabalena a odeslána do obchodu.

Jak kávové kapsle zůstanou čerstvé

S tímto problémem se musí potýkat novější technologie vaření kávy, jako jsou kávové pody. Pro maximální pohodlí musí kapsle obsahovat předem namletá kávová zrna. Jak tedy kávové společnosti jako Nespresso bojují s procesem odplyňování, aby si zachovaly chuť?

Každá kapse se propláchne dusíkem, aby se vytlačil kyslík, a poté se vakuově utěsní, aby se kyslík, světlo a vlhkost nedostaly ven. To vše může ovlivnit chuťový profil kávy a urychlit její pokles. Jednorázová povaha balení ve skutečnosti pomáhá, aby pody zůstaly čerstvé, protože pečeť se poruší pouze při použití kávy a ne opakovaně, jako by tomu bylo u sáčku.

Jak skladovat mletou kávu

Při uchovávání kávy si vezměte příklad od lidí z kávových kapslí. Pokud kupujete větší množství mleté ​​kávy, správně ji skladujte, prodloužíte tak její trvanlivost. Jak bylo uvedeno výše, mletá káva se rychle odplyňuje a vystavení kyslíku, může rychle rozložit chuť mletých zrn.

Uchovávejte namletou kávu v neprůhledné, vzduchotěsné nádobě, abyste omezili vystavení světlu, kyslíku a vlhkosti. Ještě lépe, nádoba s jednocestným odplyňovacím ventilem udrží mletou kávu ještě déle čerstvou. Některé takové nádoby jsou speciálně vyrobeny pro skladování kávy . Ventil umožňuje unikání oxidu uhličitého při odplyňování zrn a současně brání vstupu kyslíku. To by byla optimální nádoba na uskladnění vaší kávy.

Na teplotě také záleží. Výzkum ukázal, že zvýšení teploty o 10 C urychlí rychlost zhoršování o 15-23 procent. To však neznamená, že byste měli kávu skladovat v lednici nebo mrazničce.

Uchovávání kávy v lednici nebo mrazáku

Přestože se mnoho lidí rozhodne uchovávat mletou kávu v lednici nebo mrazáku s úmyslem zachovat čerstvost, házení sáčku s kávou tam je kontraproduktivní. Chladnička i mraznička jsou vlhké prostředí, které produkuje hodně vlhkosti. Vzpomeňte si na kondenzaci, která se hromadí uvnitř plastových nádob ve vaší chladničce, nebo na námrazu, která se shromažďuje na vnější straně obalů v mrazničce.

Veškerá tato vlhkost je přesně to, čemu se chcete vyhnout, aby vaše kávová sedlina zůstala svěží a chutná. I když je důležité uchovávat kávu na chladném a tmavém místě, skříň je lepší volbou.

Chcete-li získat nejlepší a nejčerstvější šálek kávy, zvažte každý krok procesu, od kdy a jak se zrnka praží, až po to, kde a jak jsou ve vaší kuchyni uložena. Doba od upražení, od namletí a od balení ovlivní chuť a čerstvost kávy. Pokud budete nedávno upraženou kávu správně skladovat ve vakuově uzavřené nádobě v prostředí s nízkou vlhkostí, budete si čerstvou uvařenou kávu užívat ještě několik týdnů.