Raw kakao, chutné a zdravé!

Raw kakao je hodnotnější alternativou k tradičním čokoládovým výrobkům. Můžete ji jíst bez strachu a výčitek. Jeho dobročinnost je dána šetrnějším způsobem výroby a také nedostatkem nezdravých přísad.

Raw kakao vs. zpracované – rozdíl ve výrobním procesu

Raw kakao neobsahuje takové přísady, jako je sušené mléko, bílý cukr, příchutě, emulgátory a různá barviva. Při výrobě se provádí fermentace buničiny, loupání zrna, druhotné kvašení, sušení, pražení a mletí. Je důležité, aby celý proces (včetně fermentace) probíhal při teplotě pod 42-45 stupňů Celsia. Vznikne syrová hmota z kakaa, která může být formována například do bloků nebo pastilek. Neoddělují se však tuky, díky čemuž raw kakao neztrácí některé ze svých cenných živin.

Surové kakao se skládá z antioxidantů (katechiny, antokyanidy a proanthokyanidiny), vlákniny, minerálních solí (hořčík, železo, chrom, fosfor, vápník, síra, zinek a draslík), vitamínů B, vitamínu E, olejového tuku, fytosterolů, anandamidu a teobrominu. Raw čokoláda neobsahuje lepek a mohou ji konzumovat i vegani.

Výhody raw kakaa

Konzumace raw kakaa umožňuje relaxaci, zlepšuje pocit slasti a uklidňuje. Takové vlastnosti kakaa jsou poskytovány jednou z jeho nejdůležitějších složek anandamidem. Jde o alkaloid, kterému se někdy říká „neurotransmiter štěstí“. Látka má na organismus podobný účinek jako marihuana. Kromě toho snižuje bolest a stimuluje sexuální touhu. Zvyšuje sebevědomí. Zlepšuje činnost kardiovaskulárního systému. Raw kakao obsahuje také fenyletylamin, sloučeninu patřící do skupiny biogenních aminů vylučovaných v lidském těle, když jsme zamilovaní. Obě sloučeniny podle vědců mohou být zodpovědné za euforii, projevující se zlepšením nálady, zvýšenou odolností a tolerancí k bolesti. Fenylethylamin aktivuje mimo jiné účinky serotoninu, dopaminu (hormonů štěstí) a norepinefrinu (stimulační účinek).

Syrové kakao zlepšuje fyzickou i duševní výkonnost

Raw kakao má příznivý vliv na regulaci „hodného“ cholesterolu, zvyšuje fyzickou výkonnost, zlepšuje koncentraci a stimuluje myšlenkové pochody. Má stimulační a regenerační účinek. Takové vlastnosti zaručuje vysoký obsah theobrominu, další organické sloučeniny patřící mezi alkaloidy. Odhaduje se, že v kakaových bobech tvoří až 1,8 % sušiny. Mayové a Aztékové již těžili z výhod rostliny tím, že vyrobili „nápoj bohů“.

Syrové kakao ve službách krásy

Raw kakao je bohatým zdrojem hořčíku. Je to prvek, který je zodpovědný za mnoho funkcí v těle. Mezi nejdůležitější patří odstranění stresu a únavy, prevence svalových křečí a podpora imunitního systému. Méně známými, ale neméně důležitými vlastnostmi hořčíku je zlepšení vzhledu pokožky. Prvek oddaluje proces stárnutí, zpevňuje pokožku a zajišťuje její elasticitu, zabraňuje olupování a zlepšuje tón pleti.

Oddaluje proces stárnutí a předchází rakovině

Nejen hořčík, ale i antioxidanty oddalují proces stárnutí buněk. Takové skupiny sloučenin, jako katechiny, anthokyanidiny a proanthokyanidiny vážou volné radikály a snižují riziko rakoviny. Dobrým antioxidantem, který najdeme v raw čokoládě, je také vitamín E. Antioxidanty navíc snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění, onemocnění kloubů a problémů se zrakem.

Výživa těla

Díky vysokému obsahu různých minerálních látek a vitamínů skupiny B se raw čokoláda vyplatí konzumovat pro celkovou výživu organismu. Zabraňuje vzniku mnoha nemocí a také chudokrevnosti v důsledku nedostatků. Kakao nejlepším rostlinným zdrojem železa (7,3 mg / 100 g). Obsah je vyšší než v odstředěné čokoládě vyráběné průmyslovým způsobem.

Spektrum prospěšných vlastností raw kakaa je ještě bohatší. Vyplatí se ji konzumovat nejen pro chuť, ale i pro zdraví. Je cenným obohacením každodenní stravy a pochoutkou, kterou lze bez obav konzumovat.