Kdy sáhnout po kávě bez kofeinu?

Kdy kávu bez kofeinu?

Skvělá chuť a mimořádná stimulační síla - to jsou dva stejně důležité atributy dokonalé kávy. Jeho stimulační síla spočívá především v kofeinu. Díky ní nám šálek aromatického nápoje může na začátku dne poskytnout velkou podporu energie. Ale co když se musíme vyhnout kofeinu a přesto si chceme užít chuť „kávy“? Ideálním řešením může být výběr kávy bez kofeinu. V jakých případech to bude nenahraditelné?

Vlastnosti kofeinu

Jaká látka je nejvíce spojena s kávou? Na tuto otázku by většina lidí bez váhání řekla kofein. Je to nejdůležitější účinná látka, která určuje speciální vlastnosti „kávy“. Chemicky patří kofein do skupiny purinových alkaloidů. Jeho hlavním přírodním zdrojem jsou kávová zrna. Lze jej však najít také v sušeném čaji, listech paraguayské cesmíny nebo kakaových bobech. Kofein je psychoaktivní látka se stimulačním účinkem. Stimuluje centrální nervový systém - snižuje únavu, zlepšuje náladu, koncentraci a paměť, zvyšuje fyzickou účinnost. Kromě toho zrychluje srdeční frekvenci a zvyšuje sílu její kontrakce. Kofein má také návykové vlastnosti a ve vysokých dávkách může negativně ovlivnit duševní pohodu. Nízká spotřeba kofeinu (až 400 mg denně) však nebude mít nepříznivý vliv na vaše zdraví a může dokonce snížit riziko některých onemocnění (např. Demence). Kdo a proč tedy přišel s nápadem zbavit kávu jedné z jejích nejdůležitějších ingrediencí?

Jak se vyrábí káva bez kofeinu?

Tvorba kávy bez kofeinu je spojena s osobou německého básníka Johanna Wolfganga von Goetheho. Nechtěl se vzdát aromatického nápoje, požádal německé chemiky, aby z něj odstranili nepříjemnou látku. Toho bylo dosaženo v roce 1820. Káva bez kofeinu byla ve větším měřítku vyráběna v roce 1906. K odstranění kofeinu se původně používal benzen. V současné době se kvůli svým toxickým vlastnostem již nepoužívá. K provedení procesu dekofeinace se používají jiná rozpouštědla. Nejoblíbenější jsou methylenchlorid a ethylacetát. Kofein lze také odstranit bez použití chemických rozpouštědel, pouze s vodou. U metody Swiss Water jsou kávová zrna namočena ve vodě, aby se rozpustil kofein. Poté je z extraktu odstraněn samotný kofein a voda s éterickými oleji je použita k dekofeinu dalších fazolí. Ve výsledku získáte kávu bez kofeinu, která si zachovává všechny chuťové a aromatické vlastnosti. Nejnovější metodou extrakce kofeinu je použití superkritického oxidu uhličitého (mezi plynem a kapalinou). V této formě působí jako rozpouštědlo a umožňuje odstranění kofeinu.

Chuť a účinek kávy bez kofeinu

Je káva bez kofeinu stále stejná, jakou jsme si každé ráno užívali? Do značné míry ano. V procesu dekofeinace není cílem přijít o cenné sloučeniny odpovědné za chuť a aroma kávy. Extrakce kofeinu probíhá před pražením fazolí, proto to významně neovlivňuje chuť nápoje. Někdy se však káva bez kofeinu může zdát o něco měkčí a méně výrazná. Stojí za to vědět, že proces dekofeinace vylučuje kofein pouze v 97%. V šálku kávy bez kofeinu jsou stále asi 3 mg kofeinu. Pro srovnání, ve stejném objemu standardní „kávy“ je až 70 - 140 mg. Samozřejmě to není bezvýznamné pro vlastnosti nápoje. Káva bez kofeinu nás jistě nebude stimulovat ani posilovat naši koncentraci. Užijte si jedinečnou chuť a aroma, aniž byste byli příliš stimulováni. 

Kdo by se měl rozhodnout pro kávu bez kofeinu?

Káva bez kofeinu se doporučuje především lidem, kteří se musí vyvarovat nadměrné stimulace. Ideální pro lidi trpící srdečními chorobami, hypertenzí a úzkostnými poruchami. Pacienti, kteří mají problémy se žaludkem, by se měli vzdát kofeinu. Nemůžete zapomenout, proč byla káva bez kofeinu skutečně vynalezena. Měl to být lék na nespavost. Měli bychom to tedy zkusit, pokud máme potíže se zaspáním po standardní „kávě“ nebo se u nás objeví bolesti hlavy a malátnost. Káva bez kofeinu bude vynikající také během odpolední a večerní relaxace, kdy se chcete uklidnit a vychutnat si chuť svého oblíbeného nápoje.