Káva pěstovaná ve stínu pod korunami stromů

Káva pěstovaná ve stínu, je káva pěstovaná pod korunami stromů. Baldachýn poskytuje přirozené prostředí, které pomáhá chránit kávová zrna před sluncem, silným větrem a mrazem. Pěstování kávy ve stínu místo na slunci nejen dramaticky zlepšuje kvalitu kávy, ale má také příznivé účinky na životní prostředí a udržitelnost pěstování kávy. Kávy pěstované ve stínu se kvalifikují jako organické a obvykle neobsahují žádné zbytky pesticidů a chemických hnojiv. Pro nás, milovníky kávy je ale nejdůležitější bohatší chuť ospravedlňující poněkud vyšší cenu.

Káva pěstovaná ve stínu vs. káva pěstovaná na slunci

Přírodní prostředí kávovníku je v podrostu. Pěstování kávy ve stínu je nejpřirozenější a nejudržitelnější způsob hospodaření. Od 70. let 20. století se však káva pěstovaná na slunci v různé míře rozšířila po celé Latinské Americe. Mohou za to rostoucí výrobní náklady a dlouhá období nízkých cen kávy na světových trzích. Koneckonců, zemědělci si musí vydělat na živobytí.

Klesl podíl kávy pěstované ve stínu v Latinské Americe za 20 let od roku 1970 na polovinu předchozí úrovně. Nahradily ji kávové plantáže s menším nebo žádným stínem. Tento neblahý trend pokračoval ve většině zemí. Guatemala a Kolumbie trendu odolávaly a udržely si zhruba 40% resp. 30% podíl kávy pěstované ve stínu. Hondurasu a Mexiku se podařilo tento podíl zvýšit na cca 30 %. A v Kostarice se ztratila téměř veškerá káva pěstovaná ve stínu.

Temná stránka kávy vypěstované na slunci

Pěstování kávy na slunci umožňuje farmářům produkovat větší množství a vydělávat více peněz. To však něco stojí. Stromy mají kratší životnost a vydrží jen asi 15 produktivních let. Produktivní životnost kávovníků v jejich přirozeném prostředí může dosáhnout až 30 let. Káva pěstovaná na slunci je zranitelná vůči chorobám rostlin, jako je rez kávových listů a poškození hmyzem, jako je zavíječ kávových bobulí. Zemědělci jsou nuceni používat fungicidy a pesticidy. Půda je vystavena živlům a může snadno ztratit cenné živiny. Zemědělci musí sáhnout po chemických hnojivech.

Jaké jsou výhody kávy pěstované ve stínu?

Káva pěstovaná ve stínu je v mnoha ohledech mnohem výhodnější. Hlavními benefity jsou bohatší chuť, bio kvalita, lepší obživa pro farmáře a udržitelná a ekologická produkce.

Káva pěstovaná ve stínu chutná lépe

Méně vystavení přímému slunci znamená, že kávová zrna zrají déle. Mají více času absorbovat živiny a vytvářet přírodní cukry a dalšísložky nezbytné pro bohatý a komplexní chuťový profil.

Bez hnojiv a bez pesticidů – dobré pro vaše zdraví

Baldachýn stromů nejen chrání kávovníky před živly, ale také vytváří biologicky rozmanité prostředí, ve kterém se daří ptákům a dalším malým zvířatům. Také mravenci, pavouci a netopýři si tak mohou pochutnávat na škodlivém hmyzu, včetně obávaného zavíječe, který způsobuje vážné škody v mnoha dalších oblastech produkujících kávu. Díky těmto živočichům nepotřebují pěstitelé kávy pesticidy.

Padající listí ze stínu stromů a trus ptáků a malých zvířat poskytují kávovníkům živiny a pomáhají udržovat kvalitu půdy. To eliminuje potřebu chemických hnojiv. Nejen včely, ale i mnoho dalšího hmyzu a dokonce i ptáci a netopýři tvrdě pracují na opylování kávových květů. Větší rozmanitost živočichů zajistí kompletnější ochranu plodů a tím i zvýšení výnosu.

Káva pěstovaná ve stínu je prospěšná pro životní prostředí

Mezi pozitivní ekologické efekty patří lepší biologická rozmanitost, zachycování CO2 a ochrana půdy a podzemních vod. Vysoké stromy poskytují stín svým baldachýnem; ovocné stromy a keře přidávají hodnotu zemědělcům a volně žijícím zvířatům a jsou klíčem ke zlepšení biologické rozmanitosti. Bohaté olistění pomáhá absorbovat CO2. Kořenový systém okolních stromů pomáhá předcházet erozi půdy. Tento způsob hospodaření je obecně přijímán jako jeden z nejudržitelnějších způsobů, jak pomoci v boji proti dopadům globální změny klimatu.

Zemědělci mohou dosáhnout vyšších cen kvalitních bobů 

Káva pěstovaná ve stínu je vyhledávána náročnými milovníky kávy po celém světě kvůli její vyšší kvalitě. Navíc se nyní více lidí zabývá ekologií a udržitelností. Farmáři, kteří dodržují tyto zásady, proto mohou získat vyšší ceny za své kvalitní boby. Zlepšuje se také živobytí farmářů, protože nemusí kupovat drahé pesticidy a chemická hnojiva.

Jak se ujistit, že dostanu kávu pěstovanou ve stínu?

Nákup kávy z renomované specializované kavárny nebo pražírny je nejlepší volbou. Na internetu jich najdete mnoho. Znají své věci a získávají zelená kávová zrna často přímo od farmářů, které osobně znají. Na svých webových stránkách také poskytují podrobné základní informace o svých kávách. To zahrnuje informace o tom, jak se pěstuje, o posklizňovém zpracování a také o metodách pražení.

Existuje certifikace pro kávu pěstovanou ve stínu?

Ne, pro kávu pěstovanou ve stínu neexistuje žádná specifická a obecně uznávaná certifikace. Můžete však vidět jednu z několika dalších certifikací kávy. Mezi nejvýznamnější patří USDA Organic, Fair Trade, Rainforest Alliance a Smithsonian Bird Friendly certifikát. Kritéria pro každou z nich jsou zcela odlišná. Všechny tyto certifikace jsou cenné a důležité, ale certifikace Smithsonian Bird Friendly je nejblíže certifikaci pro pěstování ve stínu. Jedním z požadavků je krytí odstínem alespoň 40 %. Existuje více kritérií týkajících se struktury a složení rostlinného života na kávové farmě. Získat certifikaci kávové farmy není procházka růžovým sadem. Získání certifikace Smithsonian je notoricky obtížné, ale ostatní certifikace také nejsou snadné. Kromě splnění přísných kritérií to nese i náklady. To může být na farmáře z kolumbijských nebo guatemalských vysočin příliš. Mnoho farem se tedy může kvalifikovat, ale majitelé si tento postup nemusí dovolit.