Cold Brew – objevte studenou kávu

Když kolem sebe mluvím o studené kávě , reakce jsou spíše smíšené. Proč ? Jednoduše proto, že jediný zážitek z vaření za studena, na který si lidé vzpomenou, je šálek filtrované kávy, který jste nechtěně nechali vychladnout…

Co je to cold brew?

Cold brew je anglický výraz (který milovníci kávy dokonce používají ve francouzštině) a který jednoduše znamená „ Studený nápoj “. Jde tedy, jak název napovídá, o techniku ​​přípravy kávy, která nevyžaduje horkou vodu. 

Mletou kávu proto louhujeme v čerstvé vodě nebo při pokojové teplotě. Když voda není horká, trvá mnohem déle, než nasákne oleje a vůně kávy . Z tohoto důvodu vyžaduje technika studeného vaření několik hodin k získání kávy. 

Proč byste to měli zkusit?

Několik hodin na přípravu kávy? Možná se ptáte, jaký má smysl několik hodin louhovat kávu za studena . Trvá 8 až 20 hodin louhování , v závislosti na receptech, kávách a zejména velikosti mletí. Pravděpodobně víte, že existuje mnoho způsobů přípravy kávy: espresso, filtrovaná káva, french press (atd.). Každá z těchto metod má své výhody a nevýhody, ale co je nejdůležitější, každá z nich pomáhá odhalit více o určitých aspektech kávy. Je to stejné jako u studeného piva . Obecně platí, že studený nálev kávy jí dodává velkou aromatickou bohatost . Je to způsob, jak znovu objevit svou oblíbenou kávu a překvapit své chuťové buňky.   

Výhody a nevýhody studeného vaření

Hlavní nevýhodou této metody (a z mého pohledu jedinou) je samozřejmě doba přípravy, nebo alespoň doba louhování, která je obzvlášť dlouhá. Pokud chcete kávu, hned teď, hned, nebude to možné.Kdybych měl dát jen jednu výhodu, bylo by to, že káva připravená tímto způsobem je prostě dobrá! Ale je to také technika dostupná všem: nepotřebujete mnoho vybavení a její provedení je velmi jednoduché. Navíc je možné uchovat kávu několik dní v lednici . Je ideální poté, pokud chcete osvěžující nápoj kdykoli během dne! 

Jak připravit studený nápoj (bez kávovaru)

Připravit si studený nápoj doma je velmi jednoduché.

  • dobrá káva (nejlépe zrnková)
  • mlýnek na kávu (pokud je vaše káva zrnková )
  • voda (nejlépe filtrovaná)
  • nádoba
  • filtr (papírový nebo opakovaně použitelný)

Doporučuji použít 7 až 8 gramů kávy na 10 cl vody . Pokud tedy do nádoby nalijete 70 cl vody, dejte tam 50 až 55 gramů kávy. Mějte však na paměti, že budete muset trochu experimentovat a uvidíte, co vám nejlépe vyhovuje, pokud jde o kávu, dobu vaření, mletí atd. Zde se s vámi podělím o to, co se obecně doporučuje dělat, pokud jde o studenou kávu , ale můžete se zcela přizpůsobit podle svých preferencí. 

Káva

Káva by měla být hrubě namletá . Příliš jemné mletí povede k nadměrné extrakci, která způsobí, že vaše káva bude hořká. Naopak příliš hrubé mletí by neumožnilo dobrou extrakci vaší kávy a výsledku, získaná káva by pak byla trochu nevýrazná. Je nutné upřednostňovat kvalitní kávu s relativně blízkým datem pražení, aby byla zajištěna přítomnost maxima aroma. 

Infuze

Infuze musí trvat nejméně 8 hodin a může trvat až 20 hodin . Tato doba infuze závisí na dvou kritériích: 

  • velikost mletí: čím jemněji je vaše káva namletá, tím kratší by měl být nálev, hrozí nebezpečí nadměrného vyluhování kávy.  
  • množství kávy: čím méně kávy je, tím více se bude muset nechat vyluhovat.

Nálev je možné ponechat při pokojové teplotě nebo v chladničce. Z mé strany jsem nechal kávu vyluhovat při pokojové teplotě, ale po dokončení operace jsem ji dal do lednice.  

Kroky přípravy 

Uvádím zde kroky pro přípravu cold brew s receptem, který používám: 

Řekněme, že chcete připravit 1 litr studeného nápoje , postupujte takto:

  1. Namelte 80 gramů kávy (hrubé mletí)
  2. Umístěte kávu do nádoby (karafa, prázdná láhev atd.)
  3. Zalijte 1 litrem vody pokojové teploty
  4. Vše lehce protřepejte, aby se všechna namletá káva vsákla
  5. Nechte louhovat 8 až 12 hodin dle vašich preferencí. 
  6. Jakmile je nálev hotový, kávu přefiltrujte a uchovejte v chladu.

 

Tento kávovar ve tvaru láhve je ideální pro přípravu vašeho nového oblíbeného studeného nápoje. Opravdu, kromě toho, že se velmi snadno používá, je soběstačný připravit studenou kávu hodnou toho jména a opravdu velmi dobrou. Za předpokladu, že budete postupovat podle receptu uvedeného v návodu a použijete dobrou kávu!

Jednoduše naplňte filtr 55 gramy nahrubo mleté ​​kávy a poté naplňte láhev přibližně 700 ml vody. Infuze by pak měla trvat 8 hodin. Můžete tam vyjmout filtr naplněný kávou a láhev uchovat v chladu.