Aeropress – inovativní způsob přípravy kávy
![](https://www.bezvakafe.cz/user/articles/images/aeropress-inovativni-zpusob-pripravy-kavy.jpg)
Aeropress je relativně nový způsob přípravy kávy, který se stal oblíbeným mezi milovníky kvalitní kávy po celém světě. Tento inovativní nástroj byl vyvinut Alanem Adlerem, americkým vynálezcem a inženýrem, který se rozhodl vytvořit nový způsob přípravy kávy, který by nabídl vynikající chuťové vlastnosti a byl jednoduchý na použití.
Jak funguje Aeropress
Aeropress se skládá ze dvou částí – válce a pístu. Válce se naplní kávou a horkou vodou, poté se na něj nasadí píst a dochází ke stlačení kávy přes filtr, který odděluje pevné látky od nápoje. V důsledku toho se vytvoří silný a intenzivní nápoj, který mnozí srovnávají s espressovým způsobem přípravy, ale má mnohem měkčí chuťové vlastnosti.
Jak připravit kávu pomocí Aeropress
Příprava kávy pomocí Aeropressu je velmi jednoduchá. Nejprve se musíte rozhodnout, jakou kávu budete používat a jak silnou chuťovou vlastnost chcete. Poté můžete mlet kávu a přidat ji do válce Aeropressu. Následně se přidá horká voda a nechá se chvíli extrahovat. Po několika sekundách se nasadí píst na vrchol válce a káva se stlačí dolů přes filtr, aby se oddělily pevné látky od nápoje.
Jaký je výsledek
Výsledkem přípravy kávy pomocí Aeropressu je silný a intenzivní nápoj s měkkými chuťovými vlastnostmi. Aeropress se stal populárním díky tomu, že nabízí vynikající chutě, ale zároveň je velmi snadný na použití. Navíc díky svému designu a velikosti, je ideální pro cestování a kempování, kde není k dispozici kávovar.
Základní metody přípravy kávy v Aeropressu
Standardní metoda
Standardní metodu bychom mohli nazvat i jako původní, protože právě takto se v Aeropressu připravovala káva ze začátku, tedy předtím, než se objevily stovky dalších způsobů. Výhodou standardní metody je, že vyžaduje méně dovednosti a „obratnosti“.
- Vytiskněte píst z plastové komory (válce)
- Do víčka umístěte filtr
- Víčko s filtrem namontujte na plastovou komoru
- Plastovou komoru položte na větší šálek (víčko s filtrem směřuje dovnitř do šálku)
- Do komory nasypte 1 vrchovatou naběračku namleté kávy cca 14-15g
- Kávu teď zalijte 80 – 93 °C horkou vodou po číslo 1, které se nachází na komoře
- Pomocí originálního míchadla kávu míchejte cca 10 s
- Do komory vložte píst a zatlačte ho
- V šálku již máte hotovou kávu, nyní z ní sejměte Aeropress, odmontujte z něj víčko, vyjměte filtr a všechny části opláchněte pod vodou
Alan Adler je americký inženýr a vynálezce, který je známý především díky svému vynálezu – Aeropressu. Narodil se 1932 v Los Angeles a studoval na Kalifornském technologickém institutu, kde získal titul bakaláře a magistra strojírenství.
Po ukončení studia pracoval jako inženýr v několika firmách, včetně firmy Raytheon, kde se zabýval vývojem radarů. V roce 1972 založil společnost Aerobie, která se specializovala na výrobu sportovních pomůcek a přístrojů pro volný čas.
Jeho prvním velkým úspěchem bylo vynalezení Frisbee Pro, nové verze klasického frisbee, která umožňovala hrát s frisbee i větší vzdálenosti. V roce 2005 pak vynalezl Aeropress, nový způsob přípravy kávy, který se stal velmi populárním mezi milovníky kávy po celém světě.
Adler byl také vyznamenán několika oceněními za své inovativní vynálezy a technické přínosy. V roce 2005 získal cenu Ig Nobel v kategorii chemie za vynález Frisbee Pro, který byl oceněn za „vytvoření způsobu, jak dosáhnout nejlepšího letu frisbee pomocí matematických rovnic“. V roce 2012 byl pak oceněn americkou asociací inženýrů (ASME) za svůj přínos v oblasti inženýrského designu.