Aeropress – inovativní způsob přípravy kávy

Aeropress je relativně nový způsob přípravy kávy, který se stal oblíbeným mezi milovníky kvalitní kávy po celém světě. Tento inovativní nástroj byl vyvinut Alanem Adlerem, americkým vynálezcem a inženýrem, který se rozhodl vytvořit nový způsob přípravy kávy, který by nabídl vynikající chuťové vlastnosti a byl jednoduchý na použití.

Jak funguje Aeropress

Aeropress se skládá ze dvou částí – válce a pístu. Válce se naplní kávou a horkou vodou, poté se na něj nasadí píst a dochází ke stlačení kávy přes filtr, který odděluje pevné látky od nápoje. V důsledku toho se vytvoří silný a intenzivní nápoj, který mnozí srovnávají s espressovým způsobem přípravy, ale má mnohem měkčí chuťové vlastnosti.

Jak připravit kávu pomocí Aeropress

Příprava kávy pomocí Aeropressu je velmi jednoduchá. Nejprve se musíte rozhodnout, jakou kávu budete používat a jak silnou chuťovou vlastnost chcete. Poté můžete mlet kávu a přidat ji do válce Aeropressu. Následně se přidá horká voda a nechá se chvíli extrahovat. Po několika sekundách se nasadí píst na vrchol válce a káva se stlačí dolů přes filtr, aby se oddělily pevné látky od nápoje.

Jaký je výsledek

Výsledkem přípravy kávy pomocí Aeropressu je silný a intenzivní nápoj s měkkými chuťovými vlastnostmi. Aeropress se stal populárním díky tomu, že nabízí vynikající chutě, ale zároveň je velmi snadný na použití. Navíc díky svému designu a velikosti, je ideální pro cestování a kempování, kde není k dispozici kávovar.

Základní metody přípravy kávy v Aeropressu

Standardní metoda

Standardní metodu bychom mohli nazvat i jako původní, protože právě takto se v Aeropressu připravovala káva ze začátku, tedy předtím, než se objevily stovky dalších způsobů. Výhodou standardní metody je, že vyžaduje méně dovednosti a „obratnosti“.

  1. Vytiskněte píst z plastové komory (válce)
  2. Do víčka umístěte filtr
  3. Víčko s filtrem namontujte na plastovou komoru
  4. Plastovou komoru položte na větší šálek (víčko s filtrem směřuje dovnitř do šálku)
  5. Do komory nasypte 1 vrchovatou naběračku namleté ​​kávy cca 14-15g
  6. Kávu teď zalijte 80 – 93 °C horkou vodou po číslo 1, které se nachází na komoře
  7. Pomocí originálního míchadla kávu míchejte cca 10 s
  8. Do komory vložte píst a zatlačte ho
  9. V šálku již máte hotovou kávu, nyní z ní sejměte Aeropress, odmontujte z něj víčko, vyjměte filtr a všechny části opláchněte pod vodou

Alan Adler je americký inženýr a vynálezce, který je známý především díky svému vynálezu – Aeropressu. Narodil se 1932 v Los Angeles a studoval na Kalifornském technologickém institutu, kde získal titul bakaláře a magistra strojírenství.

Po ukončení studia pracoval jako inženýr v několika firmách, včetně firmy Raytheon, kde se zabýval vývojem radarů. V roce 1972 založil společnost Aerobie, která se specializovala na výrobu sportovních pomůcek a přístrojů pro volný čas.

Jeho prvním velkým úspěchem bylo vynalezení Frisbee Pro, nové verze klasického frisbee, která umožňovala hrát s frisbee i větší vzdálenosti. V roce 2005 pak vynalezl Aeropress, nový způsob přípravy kávy, který se stal velmi populárním mezi milovníky kávy po celém světě.

Adler byl také vyznamenán několika oceněními za své inovativní vynálezy a technické přínosy. V roce 2005 získal cenu Ig Nobel v kategorii chemie za vynález Frisbee Pro, který byl oceněn za „vytvoření způsobu, jak dosáhnout nejlepšího letu frisbee pomocí matematických rovnic“. V roce 2012 byl pak oceněn americkou asociací inženýrů (ASME) za svůj přínos v oblasti inženýrského designu.